Czasami tak się zdarza, że zostaje nam trochę jedzenia z poprzedniego dnia, a nie chcemy powtarzać dzień po dniu takiego samego menu...dziś proponuję wykorzystać filety z kurczaka usmażone poprzedniego dnia na złoty kolor. Filety kroimy na paski szerokości około 0,5-1,0cm...w miseczce roztrzepujemy jedno jajko, jedno żółtko, około szklanki mąki, letniej wody tyle,żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, tradycyjnie sól, przyprawy i zioła, które najbardziej lubimy...Do tak przygotowanej masy wkładamy pokrojone filety- obtaczamy równo ze wszystkich stron i smażymy na złoty kolor w głebokim tłuszczu...wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju...podajemy z ziemniaczkami z patelni i sałatką pomidorowo ogórkową ze śmietaną....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz