Przed pieczeniem do środka kaczki wkładamy pokrojone w ósemki jabłka(ze skórką), spinamy wykałaczką, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 2 godzin, od czasu do czasu podlewając tłuszczem, który się wytopił...... smacznego...:)
piątek, 1 czerwca 2012
Kaczka.....wcale nie dziwaczka...:)
Dzisiaj na obiad kaczka, chodziła za mną od dawna.....Większość moich znajomych uważa, że jest to trudna do wykonania potrawa, ja chcę Was przekonać, że nie ma nic prostszego, potrzebujemy jedną świeżą lub mrożoną kaczkę(mrożoną wyjmujemy 2 doby przed podaniem na stół), jedną dobę rozmrażamy(bardzo istotne jest, żeby kaczkę rozmrażać powoli). Kaczkę nacieramy dokładnie solą i pieprzem z dodatkiem majeranku, pamiętajmy o wnętrzu kaczki -też ją tam nacieramy, wkładamy na noc do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz