Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy mięso, ciągle mieszając smażymy tak długo,aż odparuje i się zezłoci. Wyjmujemy mięso, a na pozostałym tłuszczu smażymy drobno pokrojoną cebulkę na złoto, dosypujemy startą na tarce jarzynowej marchewkę, smażymy razem okolo5 minut, dodajemy zmiażdżony czosnek i paprykę, mieszamy uważając, aby sie nie przypaliły bo będą gorzkie, dodajemy przecier, bulion i wcześniej usmażone mięso, dokładnie mieszamy i dusimy tak długo na wolnym ogniu, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu. Na koniec dodajemy zioła i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami, płaty makaronu, mięso, ser, tyle warstw na ile starczy składników(w zależności od naczynia), pamiętajmy ,że makaron ma być dokładnie przykryty sosem(wystający bedzie suchy i niejadalny).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni, na około 35-40 minut....smacznego... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz