czwartek, 7 czerwca 2012

Lasagne....z indykiem

Moja Rodzina preferuje w kuchni mięso drobiowe, wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom dziś lasagne z mięsem z indyka. Potrzebujemy: pół kilograma mielonego mięsa z indyka, 6-8 płatów lasagne, cebulę, czosnek, 2 małe marchewki, 4 łyżki oliwy z oliwek, paprykę w proszku słodką(1łyżka), 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, pół litra bulionu(bulionetka), sól, pieprz, zioła: tymianek, bazylia(obowiązkowo świeże), żółty starkowany ser.
Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy mięso, ciągle mieszając smażymy tak długo,aż odparuje i się zezłoci. Wyjmujemy mięso, a na pozostałym tłuszczu smażymy drobno pokrojoną cebulkę na złoto, dosypujemy startą na tarce jarzynowej marchewkę, smażymy razem okolo5 minut, dodajemy zmiażdżony czosnek i paprykę, mieszamy uważając, aby sie nie przypaliły bo będą gorzkie, dodajemy przecier, bulion i wcześniej usmażone mięso, dokładnie mieszamy i dusimy tak długo na wolnym ogniu, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu. Na koniec dodajemy zioła i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami, płaty makaronu, mięso, ser, tyle warstw na ile starczy składników(w zależności od naczynia), pamiętajmy ,że makaron ma być dokładnie przykryty sosem(wystający bedzie suchy i niejadalny).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni, na około 35-40 minut....smacznego...  :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz