10 rozdzielonych jaj, 2 szklanki cukru, 2 gorzkie czekolady(do wypieków), pól szklanki wody, pół litra śmietany do ubijania(30%), 3 łyżki kakao, pół szklanki cukru(do bitej śmietany), śmietanfix, cukier puder do posypania. Żółtka ubijamy z cukrem na puch, w międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z pół szklanki wody. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę do żółtek, dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy ubite na niezbyt sztywną masę białka. Delikatnie mieszamy, wylewamy po połowie masy na 2 prostokątne blaszki wyłożone papierem do pieczenia(niczym nie smarujemy). Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 35 minut(do suchego patyczka). Wyłączamy piekarnik, otwieramy i studzimy rolady.
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem, gdy zacznie gęstnieć dodajemy kakao i śmietanfix. Musi mieć konsystencję dość gęstą, ale należy uważać, żeby nie zrobić masła :). Na blacie stołu rozkladamy czystą bawełnianą ściereczkę, posypujemy ją cukrem pudrem, wykładamy kolejno blaty do rolad(po prostu odwracamy blaszki do góry nogami i delikatnie sciagamy papier), każdą smarujemy połową masy śmietanowej i przy pomocy ściereczki zwijamy rolady. Kroimy na pół i posypujemy cukrem pudrem.... smacznego... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz