Witam moich czytelników, dzisiaj na obiad proponuję piersi z kurczaka w miodzie z dodatkiem czosnku, do tego puree ziemniaczane i jako dodatek marchewka duszona z groszkiem. Inspiracją do zrobienia takiego obiadu były zakupy w "zieleniaku" w Galway. Zobaczyłam świerzą marchewke, groszek, miód akacjowy, piękny, złocisty, czosnek w główkach- nie jakaś tam chińszczyzna, no i oczywiście młode ziemniaki. Zrobiłam zakupy przyjechałam do domu i przetworzyłam te dobra natury w smakowity obiad.
Musimy przygotować: 2 spore piersi z kurczaka, 4 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, sól,pieprz, 1 łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 2 jaja, bułkę tartą, masło klarowane do smażenia.
Pęczek młodej marchewki, puszkę groszku zielonego, 3 łyżki masła klarowanego, 3-4 łyżki cukru, 1 płaską łyżkę mąki.
Ziemniaki- ja zużyłam dwa duże- po obraniu pokroiłam na mniejsze części, pół szklanki mleka, szczypta gałki muszkatołowej.
Pracę zaczęłam od umycia i oczyszczenia z błonek piersi z kurczaka, osuszenia ich i pokrojenia w skośne kawałki (w poprzek włókien mięśniowych) grubości mniej więcej 1,5 cm. Kawałki kurczaka nacieramy czosnkiem posiekanym drobniutko, wymieszanym z solą, pieprzem, słodką papryką i oliwą. Odstawiamy kurczaka (nie do lodówki) i zajmujemy sie przygotowaniem pozostałych składników obiadu.
Marchewkę i ziemniaki czyścimy. Ziemniaki płuczemy zalewamy wodą, solimy i odstawiamy. Marchewkę kroimy w małą kostkę, wrzucamy do rondelka, zalewamy niewielką ilością wody około 1/2szklanki. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy około pół godziny na bardzo wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas- uwaga lubi sie przypalić. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 80 stopni, wstawiamy ziemnaki do gotowania, rozkłócamy jajka, stawiamy patelnię na kuchence, roztapiamy masło klarowane, kurczaka obtaczamy w miodzie, w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Do marchewki dodajemy odsączony groszek i cukier, na czystej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę, robimy bardzo jasna zasmażkę, do zasmażki wrzucamy kilka łyżek marchewki z groszkiem, dokładnie mieszamy i przekładamy wszystko do rondelka z pozostałą marchewką, wyłączamy palnik na którym dusiła się marchewka..Odcedzamy ziemnaiki, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub tłuczemy tłuczkiem, pamiętając, aby masa była pozbawiona grudek, dolewamy gorące mleko, szczyptę gałki muszkatołowej i dokładnie mieszamy. Układamy danie na talerzu i gotowe. Kurczak jest soczysty, smakuje wyśmienicie w towarzystwie marchewki z groszkiem i ziemniaczków. Polecam.
SMACZNEGO!!
.....gratulacje....wyobraznia dziala na pelnych obrotach...niebo w ustach....
OdpowiedzUsuń