wtorek, 27 maja 2014

Roladki z piersi kurczaka w sosie chrzanowym

Dziś na obiad zrobiłam roladki z piersi kurczaka w sosie chrzanowym. Potrzebujemy dwie duże piersi z kurczaka, białą część z małego pora,  łyżkę musztardy, jednego średniej wielkości ogórka konserwowego, dwa plastry sera żółtego z kawałkami chili, łyżkę masła klarowanego, sól, pieprz, pół małego opakowania śmietay 12%, dużą łyżkę chrzanu.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z błonek. Wkładamy między dwa kawałki folii przeźroczystej i delikatnie rozklepujemy na płaski kotlecik. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem, smarujemy musztardą z jednej strony, na musztarde kładziemy plaster sera, na to ogórek i pokrojonego w krążki pora. Zwijamy przy pomocy folii przeźroczystej zgrabne roladki. Roztapiamy na patelni masło, smażymy najpierw układajac na stronie gdzie jest końcówka zwiniętej roladki( dzięki temu roladka nie rozwinie się i nie trzeba używać wykałaczek do spięcia)  smażymy z każdej strony na złoty kolor. Do śmietany dodajemy chrzan( może być ze słoiczka - ja dodałam swojej roboty - jest dużo mocniejszy i potrzeba go trochę mniej). Na patelnię z roladkami wlewamy śmietanę rozmąconą z chrzanem i dusimy całość około 10 minut.
 Podajemy z kaszą gryczaną i najlepiej z sałatą. Ja niestety nie miałam dziś sałaty w domu, dlatego podałam wyjątkowo ze szparagami i surówką z buraczków.






SMACZNEGO!!





3 komentarze:

  1. ...mysle ze swietnie sie komponuje ze szklaneczką ...czegos mocniejszego...

    OdpowiedzUsuń
  2. ...i niech sie Geslerowa ....uczy....

    OdpowiedzUsuń
  3. Super danie proste i smaczne!

    OdpowiedzUsuń